ROTA ÖZELLİKLERİ:

Yol durumu: Asfalt

Rota türü: Bisiklet

Rota seviyesi: 1 Kolay

Rota durumu: 12 Ay Açık

Mesafe: 5,9 KM

Zaman: 1 Saat, 45 Dakika

Hız: 4.0 km/h

Min.Yükseklik: 232 m

Tepe Noktası: 516 m

Çıkış: 132 m

İniş: 350 m

Maksimum Eğim: 17.4%

Ortalama Eğim: 6.4%

 

Rotayı İndir:

KML İndir KMZ İndir GPX İndir

AKTİVİTELER:

Türbe:

Bu ara rota AN6 ve AN7 numaralı ana rotalar üzerinden başlayarak geçilebilir. Tlos Antik Kenti’nin güneybatısında kalan Türbe Mahallesi’nde, bölgede 13. ve 15. yüzyıllar arasında hüküm sürmüş Menteşe Beyliği Dönemi’ne ait kalıntılar vardır. Antik Çağ yapılarının taşları kullanılarak inşa edilen bir mescit ve yazıtı olmadığı için kime ait olduğu bilinmeyen bir türbenin bulunduğu alanda çok sayıda mezar da görülür. Mezarlık alanının kuzeydoğu yakınında bulunan ana kayadan oyulan zeytinyağı işliği ve alanda tespit edilen seramik parçaları bu alanın Helenistik Dönem’den itibaren kullanıldığını göstermiştir. Bu alandaki yaşları 310 ile 910 yıl arasında değişen dört adet Anıt Akdeniz Servi Ağaçları (Cupressus sempervirens) özellikle görülmeye değerdir.

İkmal Noktaları

Antik Pedal Projesi hedeflerine uygun olarak, kırsal kalkınmayı teşvik edecek nitelikte tarihi, kültürel, doğal ve sportif değerler içeren ve özellikle kırsal alanlardan oluşan Ana ve Ara Rotalar ile ilişkili “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” belirlenmiştir. “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” Fethiye, Letoon Yarımadası, Kayaköy, Ölüdeniz, Kirme, Alınca, Dodurga, Bel (Yediburunlar), Karadere, Kumluova, Saklıkent, Yaka, Girmeler, Seydikemer, Ören, Ortaköy, Üzümlü, Nif, Karacaören, Gökçeovacık, İnlice, Yanıklar, Kocaçalış, Çalış olarak belirlenmiştir.

Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları

Bu çalışma neticesinde, orman yollarında yangının ve rüzgarın yönü belli öngörülemeyecek olması nedeniyle “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” koordinatlarıyla önerilememektedir. Yine de rotaların kesin kabulü yapıldıktan sonra, Fethiye ve Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğü’nün önerileri doğrultusunda ana yola en yakın çıkış noktaları olarak süreç içinde “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” belirlenebilecek ve yetki alanlarına göre Proje iştirakçileri ve diğer kurumların görüşleri doğrultusunda uygulamaya dahil edilebilecektir