ROTA ÖZELLİKLERİ:

Yol durumu: Asfalt, Toprak

Rota türü: Bisiklet

Rota seviyesi: 1 Kolay

Rota durumu: 12 Ay Açık

Mesafe: 9,63 KM

Zaman: 1 Saat, 45 Dakika

Hız: 4.0 km/h

Min.Yükseklik: 13m

Tepe Noktası: 213m

Çıkış: 150m

İniş: 280m

Maksimum Eğim: 12.5%

Ortalama Eğim: 3.7%

 

Rotayı İndir:

KML İndir KMZ İndir GPX İndir

AKTİVİTELER:

Kayaköy – Afkule:

Kayaköy meydanında AN1 ana rotasının sonundan ayrılan ve zorluk derecesi 1 olarak belirlenen bu ara rota Afkule Manastırı (AgiosElefterios) ve Gemile Koyuna ulaşır. Deniz seviyesinden 245 m yüksekte bulunan ve muhteşem manzarası ile görülmeye değer Afkule Manastırı’na gitmek için AR4-2 numaralı tabela ile asfalt yoldan ayrılarak 1,2 kilometrelik toprak yolda sürüş ve AR4-3 numaralı tabelanın bulunduğu noktadan itibaren yaklaşık 900 metrelik bir patika yürüyüşü yapmak gerekir. Afkule Manastırı’nı pas geçmek isteyenler AR4-2 numaralı tabeladan itibaren 6,2 km boyunca ana yolu takip ederek Gemile koyuna ulaşabilir. Yemek ve yüzme olanakları içeren Gemile Koyu’nda rota son bulur.

Afkule (AgiosElefterios) Manastırı: Herhangi bir kitabesi bulunmayan Afkule Manastırı’nın yapılarının mimari ve inşa tekniği göz önünde bulundurulduğunda 19. yüzyıl özellikleri gösterdiği anlaşılmaktadır. Sadece bir yapıda gözlenen Bizans Dönemi özelliği manastırın geçmişine iz verir. Manastır yapılarının muhtemelen 19. yüzyılın başında inşa edilmiş, 20. yüzyılın başında ise terk edilmiş olduğu düşünülmektedir. Afkule Manastırı, kireç taşı kayaçların doğal boşluklarından faydalanılarak, yerel taşlarla örülerek kapatılmış kilise ve değişik amaçlarla kullanılmış küçük mekânlardan, sarnıç ve şapellerden ve bağımsız yaşam alanlarından oluşmaktadır. Manastırın Levissi’li Rumlar tarafından Eukolon (Kolaylıklar) Manastırı olarak isimlendirildiği de bilinmektedir.

Gemile (St. Nikolaos) Adası: Yaklaşık 2,7 km² büyüklüğündeki Gemile Adası sahilin 300 m güneyindedir. Ada Akdeniz’deki konumu sebebi ile deniz ticaretinin ve Avrupa ülkelerinden deniz yolu ile kutsal topraklara hac yolculuğu yapan hacıların uğrak yeri olması ile gelişmiştir. Adada bulunan yerleşim kalıntıları MS V. ve VI. yüzyıllara tarihlenmektedir. Ada üzerinde 4 kilise yapısı bulunmaktadır. Bunlardan III numaralı kilisenin denizcilerin koruyucusu St. Nikolaos’a adandığı yazıtlardan bilinir. Bu kilise ile IV numaralı kilise arasında çatı örtüsü yıkılmış kapalı bir koridor bulunur. Sarnıç yapıları, tonozlu mezarlar, evler ve çeşitli işlevlere sahip yapılar diğer görülebilir kalıntılardır.

İkmal Noktaları

Antik Pedal Projesi hedeflerine uygun olarak, kırsal kalkınmayı teşvik edecek nitelikte tarihi, kültürel, doğal ve sportif değerler içeren ve özellikle kırsal alanlardan oluşan Ana ve Ara Rotalar ile ilişkili “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” belirlenmiştir. “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” Fethiye, Letoon Yarımadası, Kayaköy, Ölüdeniz, Kirme, Alınca, Dodurga, Bel (Yediburunlar), Karadere, Kumluova, Saklıkent, Yaka, Girmeler, Seydikemer, Ören, Ortaköy, Üzümlü, Nif, Karacaören, Gökçeovacık, İnlice, Yanıklar, Kocaçalış, Çalış olarak belirlenmiştir.

Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları

Bu çalışma neticesinde, orman yollarında yangının ve rüzgarın yönü belli öngörülemeyecek olması nedeniyle “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” koordinatlarıyla önerilememektedir. Yine de rotaların kesin kabulü yapıldıktan sonra, Fethiye ve Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğü’nün önerileri doğrultusunda ana yola en yakın çıkış noktaları olarak süreç içinde “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” belirlenebilecek ve yetki alanlarına göre Proje iştirakçileri ve diğer kurumların görüşleri doğrultusunda uygulamaya dahil edilebilecektir