ROTA ÖZELLİKLERİ:

Yol durumu: Asfalt, Toprak

Rota türü: Bisiklet

Rota seviyesi: 4 Çok Zor

Durum: Kasım – Nisan Arası Kapalı

Mesafe: 38.5 KM

Zaman: 9 Saat, 20 Dakika

Hız: 4.0 km/h

Min.Yükseklik: 585 m

Tepe Noktası: 1445 m

Çıkış: 2114 m

İniş: 1161 m

Maksimum Eğim: 30.9%

Ortalama Eğim: 8%

 

Rotayı İndir:

KML İndir KMZ İndir GPX İndir

AKTİVİTELER:

Devrent Yolu – Kastabara:

Akdağ yaylalarına ulaşan bu yüksek irtifa rotasının zorluk derecesi kazanılan irtifa ve zemin şartlarından dolayı 4 olarak belirlenmiştir. AR20-6 numaralı tabeladan itibaren; Stadiasmus Patarensis’te (Patara Yol Anıtında) yazdığı haliyle Tlos Antik Kenti ile Kastabara Antik Kenti arasındaki 26 numaralı yazlık antik güzergahı takip eder. Bu güzergahın mesafesi anıt üzerinde 128 stadion (23.7 km) olarak verilmiştir. AR20 rotası ise bazen antik güzergahtan ayrılarak yeni açılan yolları takip etmesi nedeniyle Kastabara kavşağına 31 km kat ederek ulaşır. AR20- 11 numaralı tabelanın bulunduğu noktada rotadan ayrılarak yeri GPS kayıtlarında işaretli Kastabara antik yerleşimini ziyaret edebilirsiniz. Rotanın bazı bölümlerinde yol şartları oldukça zorludur. Özellikle eğimli yerlerde yağmur hasarı ile oluşan taşlı zeminler ile karşılaşabilirsiniz. Bu antik güzergah 2.000 metreye yaklaşan maksimum irtifa sebebi ile Mayıs-Ekim ayları arasında kullanılabilir. Bu aylarda yaylalarda yaşayan Yörük aileleri ile karşılaşmanız ve dostça ağırlanmanız söz konusu olsa da yola çıkarken yiyecek içecek ve kamp malzemesi konusunda tedbirli olmanız gerekir.

Kastabara: Yakın zamana kadar ismi bilinmeyen bu antik yerleşimin lokalizasyonu Stadiasmus Patarensis Anıtı’nın üzerinde bulunan güzergah bilgilerinin çözümlenmesi ile yapılmıştır. Bulunan yazıtlar yerleşimin Tlos egemenlik alanı sınırları içinde olduğunu gösterir. Kayalık Deliktaş tepesinin güneydoğusunda kentin akropolü kuruludur. Akropolde bulunan Bey Kalesi’nin duvarları ve kuleleri oldukça sağlam kalmıştır. Kale içerisinde bir anıt mezarın podyum kalıntıları dikkat çeker. Yerleşimin güneyindeki Karadere’ye inen antik yol üzerinde bulunan nişlere, olasılıkla egemen ailenin figürleri işlenmiştir. Kentin nekropolü geniş bir alana yayılmıştır. Karadere sonrası antik yolun ulaştığı Fırnaz Yaylası civarında ve kentin etrafında anıt mezarlar ve lahitler görülür. Yerleşimin güneydoğusundaki düzlükte bulunan erken dönem Bizans Kilisesi kentte yaşamın son izidir.

İkmal Noktaları

Antik Pedal Projesi hedeflerine uygun olarak, kırsal kalkınmayı teşvik edecek nitelikte tarihi, kültürel, doğal ve sportif değerler içeren ve özellikle kırsal alanlardan oluşan Ana ve Ara Rotalar ile ilişkili “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” belirlenmiştir. “İKMAL [Kontrol] NOKTALARI” Fethiye, Letoon Yarımadası, Kayaköy, Ölüdeniz, Kirme, Alınca, Dodurga, Bel (Yediburunlar), Karadere, Kumluova, Saklıkent, Yaka, Girmeler, Seydikemer, Ören, Ortaköy, Üzümlü, Nif, Karacaören, Gökçeovacık, İnlice, Yanıklar, Kocaçalış, Çalış olarak belirlenmiştir.

Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları

Bu çalışma neticesinde, orman yollarında yangının ve rüzgarın yönü belli öngörülemeyecek olması nedeniyle “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” koordinatlarıyla önerilememektedir. Yine de rotaların kesin kabulü yapıldıktan sonra, Fethiye ve Seydikemer Orman İşletme Müdürlüğü’nün önerileri doğrultusunda ana yola en yakın çıkış noktaları olarak süreç içinde “Acil Durum Çıkış ve Tahliye Noktaları” belirlenebilecek ve yetki alanlarına göre Proje iştirakçileri ve diğer kurumların görüşleri doğrultusunda uygulamaya dahil edilebilecektir